Onze pijlers

Aan drie gebieden besteden we veel aandacht: digitale technologie, duurzaamheid en kunst en cultuur. We laten je bijvoorbeeld kennismaken met kunstmatige intelligentie, robotisering en big data.

We dagen je uit om duurzame oplossingen te verzinnen rond groene energie, het klimaat en biodiversiteit. Je werkt mee aan de jaarlijkse vlamparade en kan eindexamen doen in beeldend en muziek. We laten je ook graag over de grens kijken naar talen en culturen van andere landen.

We organiseren masterclasses van inspirerende experts uit de drie gebieden, zodat je extra uitgedaagd wordt. In gezamenlijke projecten werken we vakdoorbroken met leerlingen van verschillende leerjaren en verschillende niveaus.

Digitale technologie

Computers en digitale systemen worden steeds meer gebruikt in de samenleving. Goed snappen hoe digitale technologie werkt is daarom heel erg belangrijk. Je krijgt hier dus ook vanaf de eerste klas les in. Je gaat leren hoe je kunt programmeren, hoe je robots bouwt en hoe je 3D-modellen kunt maken van producten of voor games.

Ook gaan we kijken naar hoe grote techbedrijven als Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) en Google data gebruiken en hoe je hier verantwoord mee om kan gaan. En er wordt veel gesproken over kunstmatige intelligentie. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Dat kun je het beste leren door zelf een kunstmatige intelligentie te maken.

Kunst en cultuur

Door kunst en cultuur te leren begrijpen, snap je beter hoe onze wereld in elkaar zit. En als je de creatieve kant van je brein beter leert gebruiken, helpt dat je om slimme en originele oplossingen voor analytische problemen te verzinnen.

Op het Montessori Lyceum Gooise Meren vormen de vakken beeldend en muziek de kern van de pijler kunst en cultuur. Maar kunst en cultuur kan overal in terugkomen. In de Vlamweken, tijdens onze vrijdagmiddagactiviteiten en natuurlijk onze Vlamparade. Je kan jouw steentje bijdragen door mee te doen met drama, decor, muziek of licht en geluid. Je leert de andere leerlingen op school bovendien op een hele andere manier kennen.

Muziek en beeldend worden ook als eindexamenvak aangeboden. Heel fijn voor als je creatief verder wil leren!

Duurzaamheid

In het vak mens en natuur zit kennis over hoe jezelf en alles om je heen in elkaar zit, hoe milieu, natuur en ecologie werken. Het is heel breed: dieren, planten, maar ook de maatschappij van nu en de invloed die onze manier van leven heeft. Dat heeft allemaal met duurzaamheid te maken.

Wij denken dat duurzaamheid een van de belangrijke thema’s van de toekomst is. Als we op een verantwoorde manier de aarde willen bewonen, moeten we duurzame oplossingen vinden tegen bijvoorbeeld klimaatverandering en vervuiling. Vandaar dat we extra aandacht aan duurzaamheid besteden zo hebben we onze eigen moestuin die door de moestuingroep wordt onderhouden. De oogst wordt gebruikt in de kantine om de broodjes mee te beleggen.