Schoolkosten en leermiddelen

Ouders met een kind op de middelbare school, moeten rekening houden met een aantal schoolkosten. Materiaal als een tas, pennen en schriften schaf je zelf aan voor je kind. De lesmaterialen worden door school uit het boekenfonds betaald. Een laptop is voor rekening van de ouders. Uit de vrijwillige bijdrage van ouders betalen we alle extra activiteiten buiten de gewone lessen om.

Vrijwillige ouderbijdrage

De vrijwillige ouderbijdrage bestaat uit twee onderdelen: de algemene schoolbijdrage en de leerjaargebonden bijdrage. Met de algemene schoolbijdrage kunnen we voorzieningen in stand houden die we niet kunnen betalen van het geld dat we van de overheid krijgen. Denk aan: 

  • culturele activiteiten, theaterproducties en vieringen; 
  • voorzieningen in de mediatheek;
  • kluisjes;
  • kennismakings- en introductie-activiteiten;
  • CJP-pas voor alle leerlingen.

Bij de leerjaargebonden bijdrage gaat het om activiteiten die in dat specifieke leerjaar plaatsvinden, zoals excursies. In elk leerjaar organiseren we een kamp en verschillende activiteiten en excursies. Dit zijn aanvullingen op het onderwijsprogramma, bedoeld voor verdieping van de lesstof. Ze bieden leerlingen de kans om ook buiten het schoollokaal te leren.

Wanneer ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen betalen, wordt hun kind gewoon toegelaten tot de activiteiten die we uit de ouderbijdrage betalen. Ook aan de gewone onderwijsactiviteiten, examens en extra activiteiten kan iedere leerling meedoen. We zijn wel voor de meeste niet-verplichte activiteiten en voorzieningen afhankelijk van de ouderbijdrage. De school kan besluiten om werkweken en meerdaagse excursies niet door te laten gaan als minder dan 80% van de ouders bereid is om mee te betalen.

member-image
Sally den Hartog Conrector

Laptops

Op het Montessori Lyceum Gooise Meren werken we veel met een laptop. Het lesmateriaal is voor een groot deel digitaal. Opdrachten, presentaties en werkstukken maken leerlingen ook op de laptop. Daarnaast is het heel handig om bronnen te raadplegen en informatie te vinden. Daarom heeft iedere leerling een eigen laptop nodig. Je kunt een laptop via school kopen of zelf voor je kind een laptop aanschaffen die voldoet aan de eisen.

Soms krijgen we de vraag waarom leerlingen niet op een iPad of een andere tablet, of op een Chromebook mogen werken. Een laptop heeft als voordeel dat het makkelijker is om teksten op te schrijven ten opzichte van een tablet. Daarnaast werken we met een aantal programma’s die het niet doen op een tablet. Dat laatste geldt ook voor een Chromebook. Het is lastig om daar programma’s op te installeren. Alle leerlingen krijgen een Office365-account via school en dat werkt goed op een laptop.

Een laptop moet voldoen aan de volgende eisen:

  • Minimaal Intel Core I3 810030U of sneller – vanaf de 8e generatie (uitbracht vanaf 2018)
  • 8 GB DDR3 intern geheugen (minimaal 1333 MHz)
  • Windows 10 / Apple OS 10.12
  • Een batterij die volgeladen een gebruiksduur heeft van ten minste zes uren gedurende zijn levensduur
  • Wifi : Dual stream (2 x 2 MIMO) dual band Wifi adapter (ondersteuning voor zowel 2,4 als 5 GHz)

Je kunt via school een laptop kopen bij The Rent Company. Zij zijn gespecialiseerd in het leveren van laptops aan middelbare scholen. Er zit dan ook een servicepakket bij, zodat je zelf geen omkijken hebt naar de laptop. Je mag ook zelf een laptop aanschaffen die voldoet aan de bovenstaande eisen.

Roderik Egberink Docent digitale technologie, ICT-coördinator en mentor 2d

Boekenfonds

Wanneer je je kind hebt ingeschreven voor het Montessori Lyceum, vragen wij voor hem of haar het juiste boekenpakket aan. De ouders hoeven hier niet extra voor te betalen. Voor digitaal lesmateriaal krijg je een licentie waarmee je kind toegang krijgt. Via de leverancier krijg je hierover een brief met instructies. Dit ongeveer in dezelfde periode als wanneer je kind het boekenpakket krijgt.

Aan het eind van het schooljaar, levert je kind de boeken weer in. Voor het volgende jaar bestellen we dan opnieuw het boekenpakket aan dat bij zijn of haar schooljaar, niveau en vakkenpakket past.

Natuurlijk bekijken we ieder jaar of alle boeken nog actueel zijn en nog aansluiten op de onderwijsvisie van de school.